Känslostarkt triangeldrama med svarta undertoner

Film: Chloe (2008)

Regi: Atom Egoyan

Betyg: 3

Jo, det finns nagelbitare utan biljakter, skjutjärn och agenter. Denna handlar om framgångsrika David (Liam Neeson) och Catherine (Julianne Moore), som på ytan har allt ett par kan önska sig. Under den välpolerade ytan jäser det emellertid ordentligt eller kanske snarare: det är bottenfruset. Catherine misstänker att hennes make är notoriskt otrogen och speglar sin egen tilltagande ålder i alla unga flickor som han flörtar med.

Den unga eskortflickan Chloe (Amanda Seyfried från Mamma Mia) blir katalysatorn som driver upp alla känslor till ytan. Catherine lejer in Chloe för att testa sin makes förehavanden och vartefter som Chloe detaljerat beskriver deras kärleksmöten stiger spänningen.  Julianne Moores återhållna åtrå under den kontrollerade ytan blir så småningom en invit till Chloe och triangeldramat är igång.

Är det närheten till David Catherine vill återskapa eller är det närheten till en kvinna som kunde vara hennes dotter? Eller är hon kär i den relation som hon själv kunde haft till sin man om hon bara vågat släppa efter och känna efter?

Och när Catherine inser att hon överskridit en viktig gräns och backar bakåt i riktning mot sin trygga kärnfamilj, så vill inte Chloe släppa taget om familjen Stewart.  Steg för steg rör vi oss mot den obevekliga och tragiska upplösningen.

Detta är inte ytterligare en kaninkokarfilm. Det är en film om lögner och hemligheter och vår rädsla för att vara ensamma. Hoppet är de glimtar av kontakt och äkta känslor som ändå tränger sig på ibland. ”Erotisk thriller” lovar baksidestexten. Det är att ta i, men den innehåller både spänning och en del sensuella scener

Och vem är Chloe? Är hon en kärlekens frälsare som sätter alla andras behov framför sina egna eller är hon en ensam flickprostituerad som är beredd att offra andra för att nå sina egna mål.

”Jag söker något att älska i alla”, säger hon när Catherine frågar henne hur hon kan leva som hon gör. ”Det finns alltid nåt. Det måste det göra.” Hennes kärleks magi överlever henne själv.

http://www.ordochhandling.se

Annonser
Explore posts in the same categories: Filmrecensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: