Kvinnor som medieoffer

Har fått ta del av programmet Medierna och deras tema om att kvinnor drabbas hårdare av mediedrev än män (tack Anna H!).

Det fanns ingen forskning på det, tydligen. Men uppenbart är att det finns genusskillnader i de tio drev som programmet har granskat.

” Det finns ingen redaktionell ambition att granska kvinnor hårdare”, säger Jan Helin, chefredaktör på AB.

”Kvinnor tar fullt klart hårdare vid sig av mediedrev”, säger statsvetaren Marie Demkert.

Jag tror att det självklart finns en genusaspekt i hur kvinnor skildras i medierna, men också en aspekt som har att göra med översittaren i oss. Den som får blodad tand när mobboffret bryter ihop, gråter,  flyr och visar strupen.

Kvinnor reagerar hårdare på mediedrev för att vi är uppfostrade till att alla ska tycka om oss och att vi ska hålla oss väl med alla. När det kvinnliga föremålet för drevet bryter ihop, gråter, flyr och visar strupen ökar vittringen av blod. Minns Mona Sahlins tårfyllda presskonferens om Tobleronen. Hon blev fruktansvärt illa behandlad och har aldrig riktigt repat sig.

Männen har tränats i att ge tillbaks. Samma effekter visar sig hos kvinnliga och manliga ledare som misslyckats. Kvinnorna söker efter orsaker hos sig själva, medan män lägger ansvaret hos någon annan. Det lockar inte jaktinstinkten på samma sätt.

Några kvinnliga ledare har inte bett om ursäkt för sig själva. Till dem hör Gudrun Schyman. Hon har varit golvad mer än en gång, men reser sig upp innan gong-gongen slår. Hon är säkert hatad av många män, men de förlåter henne för hon har snygga ben och och röda läppar. Och hon har deras respekt, antingen de erkänner det eller inte.

http://www.ordochhandling.se

Annonser
Explore posts in the same categories: Kommunikation, Kriser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: