Många mail och mycket irritation

Gruppdynamik och massrörelser är ett fenomen jag gärna skulle vilja utforska mer. Här kommer veckans exempel:

Sedan jag utbildade mig på en modell och ett antal verktyg för förändringsarbete för åtta år sedan har jag varit medlem i en s.k. listserver, dvs en mailaadress genom vilken man kan nå ett antal anslutna genom att skriva in en enkel mailadress.

Den där listservern har aldrig fungerat särskilt bra. Det brukar vara så att de som är nya i gamet skriver en del, men blir på något konstigt sätt tillrättavisade av mer erfarna, varför något egentligt samtal aldrig uppstår. Det värsta man kan göra på listservern är att skicka fel meddelande till fel personer. Då bryter det stora listhelvetet ut och man får skämmas.

Eller rättare sagt: genom att trycka ”svara” på ett meddelande sprids även svaret till alla på listan. Detta är lite irriterande, speciellt när svaren består av autoreply, typ ”Hej, stör mig inte! Jag är på semester på Bali, ligger antagligen på en strand och sippar på en drink under ett parasoll”. Nej så står det sällan. Men alla som får svaret upplever det som att det står så och blir därför jätteirriterade, vilket de skriver på listservern, vilket går ut till alla osv. osv.

Så ibland blir det lite irritationsbubblor, men så lägger dom sig och det blir tyst igen. Någon gång har intressantare meningsutbyten skett, genom att någon har skrivit några inlägg som har besvarats av några få. Men inte ofta.

I veckan hände detta: en person från västsverige bjöd in till ett nätverksmöte, uppenbarligen riktat till människor på västkusten. Det dröjde inte länge förrän de första svaren kom; några beklagade att de inte kunde delta, andra anmälde sig glatt.

Men därutöver skedde också det vanliga: att några hade autoreply, andra började reagera över att de fick mail de inte var intresserade osv. Någon skrev: ”Ta bort mig från listan – ni fyller min mailbox”. Inte heller detta är ovanligt. Det som var ovanligt var att denna gång var det inte bara någon enskild som ville gå ur. Plötsligt droppar mail efter mail in från folk som vill gå ur listan. Mailen sprids till alla, fler vill gå ur listan. Andra skriver: ”Svara inte till alla”. Även dessa mail går ut till hela listan.

Så på två dagar har säkert ett drygt 20-tal anmält sitt utträde ur listan. Märk väl; inte för att listan alltför sällan används till det den är till för, utan för att man har mycket låg tolerans för att få mail man inte vill ha. Lite konstigt tycker jag att det är, så mycket spam och ointressanta nyhetsbrev man dagligen får rensa bort från sin inkorg.

Vad står denna folkrörelse egentligen för? Är det ett grundläggande missnöje med organisationen som står bakom listan eller är det helt enkelt en oresonlig irritation över den stackars människan som skickade ut en inbjudan från västkusten. En brist i kommunikationen i något avseende är det i alla fall.

Jag letar i Outlook och hittar mitt introduktionsbrev till listservern från 2003. Där står att listan är till för inbjudningar, diskussioner etc. Det finns också instruktioner om hur man gör för att svara på ett meddelande:
”Svara till hela listan
Svara på ett inkommet meddelande helt enkelt genom att ge kommandot REPLY, SVARA, AUTO-SVAR eller motsvarande från någon av menyerna i ditt e-postprogram. Genom att göra så så slipper du själv adressera svaret manuellt och det kommer alla listanvändare till del.

Svara endast till avsändaren
Du kan givetvis svara ”privat” till den som sänt ett meddelande till listan genom att svara manuellt till dennes egen e-postadress. Det är naturligtvis helt OK men det får den konsekvensen att listan blir mindre levande.”

Nu blev den så levande så att en stor grupp (som man kanske trodde var död) reste sig upp, tog ett aktivt beslut och gick ur.

http://www.ordochhandling.se

Annonser
Explore posts in the same categories: Kommunikation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: