418 gjorde ett självständigt val

Bild på pin om utlandsstyrkan

Alla har rätt att avstå om man vill

418 anställda inom Försvarsmakten kommer att sägas upp därför att de inte godkänner att de ska tvingas tjänstgöra internationellt. Majoriteten av dem är civila. Det kan man kanske förstå, jobbar man i ett kök eller som sköterska så kan man bidra på olika sätt i många sorters organisationer.

Men att drygt 100 officerare inte skrivit på är lite mer förvånande. Trots den debatt som just nu rasar om vår militära närvaro i Afghanistan, så är det ingen hemlighet – eller ens en nyhet – för de anställda inom Försvarsmakten att en av försvarets huvuduppgifter numera är internationella insatser.

Kanske har dom inte fått information om vad påskriften innebär för dem personligen och därför protesterar mot det nya kravet. Det är i så fall en miss. Igår sa en f.d. officer till mig att det föreligger en brist på kommunikation.

Det tror jag inte. Jag tror möjligen att det föreligger en brist på tydlighet, eller rättare sagt att det har gjort det. För internationella insatser har länge stått på FM:s agenda men det har varit oklart om det hur obligatorisk den internationella tjänstgöringen har varit.  De som varit ute på missioner har kommit hem utan att någon har frågat efter deras erfarenheter eller utan att de visats särskild uppskattning i lönekuvert eller befordran. De har varit i strid långt borta hemifrån medan andra kunnat sitta i skinnsofforna på mässen och ta en kaffe eller cykla till jobbet i godan ro.

Jag tycker det är bra att kraven har blivit tydligare och för den som inte accepterar kraven som riksdagen ställer på FM så blir valet tydligare. 418 vuxna människor har bestämt sig.

En god vän tänkte inte skriva på, men gjorde det efter att chefen övertalat honom om hans betydelse i organisationen. Kommunikation? Ja, men inte den sort som går ut på att man frågar alla anställda vad de tycker om redan fattade beslut, utan den kommunikation som alla chefer borde ha med sina medarbetare. Nämligen den som säger: du är viktig här. Vi skulle klara oss sämre utan dig.

http://www.ordochhandling.se

Annonser
Explore posts in the same categories: Kommunikation

One Comment på “418 gjorde ett självständigt val”

  1. Jakob Says:

    Mycket kan sägas om vår närvaro med trupper utomlands, men är det inte lite löjligt att vi har soldater som inte vill tjänstgöra när det faktiskt handlar om en yrkesrelaterad tjänst? För här i Sverige är det många som gärna vill jobba inom försvarsmakten, men att faktiskt göra den tjänsten som det innebär att vara soldat verkar den främmande?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: