Om att sanningen skapar trygghet men kräver åtgärder

Kommentar per mail från Ann-Kristin till gårdagens blogg:

”Ett mycket viktigt skäl till varför man ska säga sanningen, är att det skapar trygghet om man dessutom samtidigt erbjuder ett gott omhändertagande. Om man på Arlanda sagt ”ni kommer att stanna här ett dygn” och samtidigt erbjudit någonstans att bo, mat och vänligt bemötande tror att att situationen blivit enklare att acceptera. Mina erfarenheter från arbete i akuta katastrofsituationer är att vår främsta uppgift varit att förmedla ”nu är du trygg” samtidigt med ett gott omhändertagande och mycket information.”

Så är det naturligtvis. Om någon kan garantera trygghet tror jag också att drastiska besked är bäst även i livshotande situationer, mycket därför att de ändå utgår från att människor har förmåga att fatta egna beslut om de har tillgång till den samlade informationen.

Problemet för gruvarbetarna är väl att det kommer att vara svårt att visa att man på alla sätt kan säkerställa deras trygghet i flera månader. Nya ras kan ju inträffa och deras bekvämlighet sätts ju stundligen på prov, varför myndigheternas och gruvbolagets trovärdighet kommer att granskas kontinuerligt.

Beträffande den i sammanhanget mycket lättviktiga krisen på Arlanda, så var problemet det klassiska: den personal som hade att informera oss resenärer hade inte tillgång till all aktuell information eller möjligen inte mandat att berätta hur det låg till. De kom alltså i kläm mellan direktiv och arga turister. Vi hörde senare när vi äntligen kom fram tillKalabrien att det varit mycket lättare för de lokala representanterna. De hade långt till sina chefer och till regelböckerna, så de hade bara handlat efter eget huvud och det hade förstås fungerat bra.

Ann-Kristin heter Lundmark i efternamn och hennes företag har en hemsida. Läs mer om hennes föreläsningar om kris och sorg där.

www.ordochhandling.se

Explore posts in the same categories: Kommunikation, Kriser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: