Mån i lobelian

Lägg märke till den prunkande undre lådan

Jag har satt upp de gamla blomlådorna över varandra på väggen, lite stylish ser det ut om jag får säga det själv. Lobelian blommar så det står härliga till och bäst blommar den understa lådan.

Det kan man räkna ut vad det beror på. När man vattnar den övre så rinner vattnet igen och vattnar därigenom BÅDE den övre och den undre lådan.

Detta påminner mig om en historia vi fick oss berättad på Socialhögskolan: på ett statligt barnhem någonstans i världen fanns en hel sal med utvecklingsstörda, övergivna barn. De flesta var inneslutna i sin egen värld, sökte ingen kontakt och verkade hopplöst förlorade för världen.

Med ett undantag: ett barn verkade må bättre än de övriga, lite piggare, lite mer utvecklingsbenägen. Hur kunde detta komma sig?

Jo, detta barns säng stod precis vid dörren, vilket innebar att all personal passerade förbi sängen varje gång de gick ut och in i rummet. Och varje gång de passerade, så lätt var det inte att säga något vänligt, stryka med handen över håret eller le i förbifarten. Någon natt när det var lugnt på barnhemmet, kanske till och med någon ur personalen tog upp barnet i famnen och stod så en stund.

Barnet som hade sin säng vid dörren fick helt enkelt mest kontakt, ja varför inte säga mest kärlek. Det var den stora skillnaden mellan detta barn och de andra barnen och därför utvecklades också barnet märkbart mer än de andra.

Ett vänligt ord, en klapp på kinden, lite mer vatten. SKillnaden kan synas hårfin men underskatta den inte. Det är mån i, som min svärmor från Luleå skulle säga.

http://www.ordochhandling.se

Explore posts in the same categories: Livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: