Boden – ett lackmuspapper för säkerhetspolitiken

Endast Boden stad var undantaget förbudet för utlänningar

Vårutflykt på Rödberget med sol, blå himmel och en bedövande utsikt över älvdalen ner mot Luleå. Man ser röken från SSAB, taket på Sunderby sjukhus och Domkyrkans torn. Med kikaren framför ögonen blir den välbekanta omgivningen som en utsnittsbild ur en film. Plötsligt framstår forten på bergen runtomkring som filmkulisser (fast i färg)  ur ”Hjältarna från Telemarken” och det är lätt att tänka sig vilken europeisk turistmagnet militärhistorien skulle kunna bli i Boden, väl förvaltad.

Eller kanske inte. Någon har väl redan räknat på det och kommit fram till att det inte går att driva näringen i större skala än man nu gör på Rödberget. Sommaröppet.

Men plötsligt kommer jag ihåg när jag flyttade  till Boden från Stockholm 1972 hur nästan allt kändes exotiskt jämfört med Hammarbyhöjden. Överallt män i grönt och gråblått, militärregistrerade bilar och klasar med unga grabbar på väg ner på stan.  Man var rädd för att passera dem. En gång skulle jag låsa upp mitt kabellås på cykeln framför en sådan grupp, men blev så nervös att det slutade med att jag låste cykeln igen utan att märka det. Det blev tvärstopp till bassarnas stora förtjusning.

De rödgula skyltarna omgav staden och medförde att min besökande tyske pojkvän inte ens fick gå ut och kissa på 97:an. Nu vandrar människor från Uganda och Pakistan på våra gator och världen verkar fortfarande stå kvar trots detta. Men från och med i sommar är värnplikten i Sverige avskaffad och Boden blir sig aldrig mer riktigt likt.

http://www.ordochhandling.se

Annonser
Explore posts in the same categories: Livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: