Jag visar upp mina röda strumpor

Ta fram dem ur byrålådan!

Just nu är jag inne i en kvinnlig bubbla. Alla män som tycker det verkar helt ointressant kan sluta läsa här, ja alla kvinnor som tycker så också. Att vara feminist ligger ganska långt ner på lågstatuslistan i Sverige, möjligen snäppet över att vara bög eller överviktig 16-åring. Jag tror ändå att vi som yttrar åsikter som skiljer oss från dörrmattor (citat: Mae West) måste våga stå för våra röda strumpor.

Min kvinnliga bubbla handlar inte om hormoner eller om vaxning eller inte vaxning. Den handlar om hur kvinnors deltagande i näringslivet kan bidra till tillväxten i Norrbotten. Vi bor i ett län fyllt av malm, stålverk och skogsindustrier och av män som jobbar inom dessa branscher. De unga, välutbildade kvinnorna flyr länet.

Vi vet att 33% av alla nya företag i Norrbotten startas av en kvinna, vilket är svenskt rekord. Vad händer sedan med dessa företag? Blir de aktiebolag, växer de och anställer folk och gör bra vinster?

Ofta fortsätter de tyvärr att vara den enskilda firman som hankar sig fram år efter år på låg lön och förutsätter en makes inkomst för att kunna överleva Jag respekterar dem som gör det valet av personliga skäl, men jag är övertygad om att fler kvinnor skulle kunna leva gott i växande företag med lite utbildning och med rätt stöd och tajming.

Tillsammans med Handelskammaren har jag och en kollega lämnat in ett projektförslag till länsstyrelsen. Tanken var att sänka tröskeln och prova nya former av styrelsearbete så att fler kvinnor vågar ta steget ut och växa i sina företag. Vi har fått veta att vi inte kommer att prioriteras och det är synd.

Synd förstås för de kvinnor som redan flaggat för sitt intresse för att prova på denna arbetsform och synd för att Tillväxtverket i sina prioriteringar inte ser mycket längre än till affärsutveckling, typ säljutbildningar, för den ensamma kvinnliga företagaren. Ändå vet alla som jobbar med näringslivsfrågor att framgångsrika företag har ett strategiskt styrelsearbete.

Att öka andelen aktiebolag som drivs av kvinnor är ett av många sätt att öka den totala kvinnorepresentationen i länets bolag. Det är inte främst en jämställdhetsfråga, inte en demokratifråga, utan en tillväxtfråga.

Ni har inte hört sista ordet i den frågan än. Att vara feminist är att våga vara tjatig.

Bilden på de fina strumporna har jag hittat på bloggen Babsan02. Det är en stickblogg från 2005, men jag hoppas att Babsan är så mycket feminist att hon förlåter mig.

Till råga på allt elände är feministen Kerstin Thorvall död.  Det är kanske är skönt för henne, hon verkade ha det jobbigt på slutet. Jag var inte så intresserad av hennes memoarer eller hennes böcker om rätten till kvinnlig sexualitet, jag tillhör en annan generation. Men ”Boken till dig” gjorde ett outplånligt uttryck på mig på 1960-talet, en dörr in till det pirrande vuxenlivet och till modet som andades Paris. Kerstins fantastiska modeskisser och kärnfulla texter. Utan Kerstin Thorvall skulle vi aldrig ha vetat att en välklädd kvinna aldrig bär fler än två accessoirer i samma färg.

Hoppas du äntligen fått frid, Kerstin.

http://www.ordochhandling.se

Annonser
Explore posts in the same categories: företagande, Viktiga tillkännagivanden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: