Rätten att få tycka det man vill

För 32 år sedan blev jag plockad åt sidan i passkön vid utresan från Harwich för att jag bar en knapp märkt ”Fight racialism”. En 22-årings verklighetsbild slogs i spillror. Jag hade deltagit i en antirasistdemonstration i Lewisham utanför London och demonstrationen urartade till slagsmål mellan demonstranter och National Front-anhängare.

Polisen tog in mig i ett rum och ställde massor av frågor om vad jag gjort i London, vilka jag varit med, vilka jag bott hos och om de också deltagit i demonstrationen. Jag släpptes iväg innan färjan lämnade den engelska ön, men var skakig i benen och skakig i själen över att ett land, en sådan förebild för oss svenskar, tog människor åt sidan och forskade i deras politiska åsikter. För mig som naiv svenska var yttrandefriheten absolut.

I morse hörde jag om Google som slutar censurera sina sökmotorer i Kina och dirigerar sin internettrafik från Hong Kong i stället. Kina rasar, men kinesiska surfare lär inte se så mycket skillnad, dock. Den som vill söka så kallat känsligt material, t. ex. om uigurer och tibetaner eller om Falun Gong, är ändå förhindrad att göra detta på grund av blockeringar i det kinesiska systemet.

Och plötsligt, trots att jag varje dag matas med världsnyheter om censur och politiskt förtryck, svindlar tanken där jag sitter i bilen och lyssnar på inslaget om Google. Hur skulle det vara om någon annan bestämde vilken information jag får söka , vilka tv-program som är godkända och vilka knappar jag får bära?

Informationsutbudet har genomgått en revolution sedan 1978 men jag är fortfarande lika naiv. Jag ägnar varje arbetsdag åt människors rätt att få tycka det dom tycker, på arbetsplatser, vid fikabord och i ledningsgrupper.

http://www.ordochhandling.se

Annonser
Explore posts in the same categories: Kommunikation

One Comment på “Rätten att få tycka det man vill”

  1. Jakob Says:

    Wag the dog…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: