Panodil eller IV-smärtlindring?

Inget är som en dos jämställdhetsfakta då och då för att påminna oss om hur riktigt jäkligt orättvist det står till mellan kvinnor och män och för att få pulsen att stiga mot hälsosamma höjder.

Fredagsmorgonen inleddes med en uppiggande föreläsning i landstingets folkbildande satsning Morgonrock på Luleå Stadshotell. Tack Tanya Jenderson (men jag  hade ju gärna stavat ditt efternamn med G, förstås!)!

I sin jämställdhetssatsning studerar landstinget bland annat journalanteckningar ur ett genusperspektiv. Det visar sig att av 50 personer som genomgått blindtarmsoperationer, så får männen i mycket högre grad än kvinnorna intravenös smärtlindring. Kvinnorna får Panodil!

En projektledare för en medicinsk studie citeras när han konstaterar att ”kvinnliga kranskärl är för små för de instrument vi använder”. Generellt sett får männen fler prover och undersökningar, medan kvinnorna får kostråd och psykofarmaka.

Men bristen på jämställdhet är förstås inte bara en sjukvårdsfråga. Den blir ett regionalpolitiskt problem, unga välutbildade kvinnor flyr Norrbotten. När länet samlas till stora näringslivskonferenser täcks broschyrerna och annonserna av bilder på män, män, män och det enstaka kvinnliga alibiet.

Nu är det dags att kavla upp skjortärmarna och ta på oss genusglasögonen. Vi kommer att bli skällda för rödstrumpor bara för att vi vågar kommentera vad vi ser och det kommer vi stå ut med.

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized, Viktiga tillkännagivanden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: