Finsk sisu men svensken vann!

Ingen dramaturgi, bara snö

Eftersom allt skrivande ska innehålla dramaturgi och någon form av motsättning, så är det knappt värt att skriva om denna helg – den har bara varit underbar från början till slut.

Gårdagens premiärtur på skidor i sol och gnistrande snö följdes av dagens stillsamma återhämtning framför Vasaloppet, det enda sportevenemang jag intresserar mig för. Hejade på Svärd, som jag en gång skrivit en krönika om på den tiden jag var redaktör för Norra Militären, men han ballade ur. Jörgen Brink, som spurtade förbi Thynell som ändå jobbat så hårt och dragit så mycket under loppet, får man verkligen göra så? Men det var ändå en svensk som vann, tur!

Varför intresserad jag mig för Vasaloppet, jag som hatar sport? Kanske för att det ändå känns som om jag har en del i denna folkfest. Jag står inte där med felvallade skidor och med diarré av alltför mycket nerver och felaktig kolhydratuppladdning, MEN DET HADE KUNNAT VARA JAG. Den identifikationen känner jag aldrig vid några andra sportevenemang. Och kom nu inte och säg att det kan bli jag, att om jag börjar träna nu så kan jag åka nästa år. Det kommer inte att ske. Jag kommer cirka fem gånger per år att hasa runt på mina vallningsfria skidor nere på älven och runt på skoterspåren, jag kommer att ramla i utförsbackar och halka i uppförsbackar och jag får alltid ont i höger armbåge av allt stakande, och det räcker bra så. Jag behöver inga mandomsprov eller kvinnodito. Jag är så nöjd med mig som jag kan bli. Sisu kan man ha på många sätt.

Finsk sisu - vi hade roligare än vad som syns på bilden!

I fredags ramlade jag in på äkta sisu i en workshop om eventuell samverkan mellan företagande kvinnor i norra Finland och Sverige. Jag tycker sällan jag passar in i dessa kvinnoprojekt, för jag samverkar ju mest med män, men jag hade verkligen kul i fredags. Finska kvinnor är så robusta, så bullrande och skrattar så högt. De smittar av sig med energi. Vi bestämde oss för att satsa på ett fördomsseminarium eftersom det visar sig att alla bilder vi har av finländare motsvaras av nästan exakt samma bilder från deras sida.

Att vi svenskar är så målinriktade och inte snackar så mycket, till exempel. Eller att finnarna tror att vi är mycket mindre formella än dem i fråga om papper och beslut och vi tror detsamma om dem.

Jag vet fortfarande inte vad jag skulle kunna samverka med dem om, men jag måste verkligen anstränga mig för att hitta något ämne. Det här vill jag inte missa!

http://www.ordochhandling.se

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: