Såna här vintrar kan man kalla Kalla

Det är synd om människorna (i södra Sverige). Foto: http://www.oresundskonsortiet.se

Ja, vi vet att ni har haft det hemskt i vinter och vi vet att det är jättesynd om er. Det har varit inställda pendeltåg, ihopfrusna växlar och bussar som kanat i diket. För att inte tala om snöröjningen i Stockholm som är under all kritik och medför att människor får gå på gatan. Spik i foten, säger vi som bor i Norrbotten.

Tänk på stackarna i Ullatti som enligt Norrbottens-Kuriren missade Tärendöflickan Charlotte Kallas tremil igår p.g.a att strömmen försvann. Och inte nog med det, det var -28 och och strömmen var borta hela natten. De 150 ullattiborna fick frysa och söka värme hos varandra. Men klagar de? Nej, inte om man jämför med stockholmarna.

”Det var ju lite synd, förstås”, säger Marina Nilsson som jobbar på macken om strömavbrottet och det missade skidloppet. Och tillägger: ”Men nog klarar vi oss. Vi bor ju inte i södra Sverige och vi har yllesockar.”

Yllesockar, det har ni aldrig tänkt på, va? Marina påminner mig om en historia jag hörde när jag utbildade i krisfrågor i Pajala för många år sedan. I byn Narken fanns en brunn, vars pumpning slogs ut vid ett strömavbrott. Kommunen informerade enligt alla konstens regler om vatttenbristen, men glömde bort att när strömmen kom tillbaka så måste pumpen slås på manuellt. Detta skedde inte. Efter en vecka ringde en man till kommunväxeln och frågade försynt: ”Nå vet ni nu när vi får nå vatten tillbaka i Narken?”

Där kan man tala om förmåga att stå ut med livets baksidor som vattenbrist, elbortfall och avsaknad av viktiga idrottsprestationer. Jag ser att MSB ska göra en risk- och sårbarhetsanalys inför nästa vinter för att skapa större robusthet i Sverige.  Skulle det räcka med överlevnads- och uthållighetskurser i Pajala för att göra stockholmarna mer robusta?

http://www.ordochhandling.se

Annonser
Explore posts in the same categories: Kriser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: