Det börjar inte alls längre

220px-Stig_Lindberg_Luma

Det börjar inte längre (Foto från Wikipedia)

Ord försvinner och nyskapas. Förstås. Häromdagen slog det mig att även uttryck kan tappa sin betydelse.

Det hade man ju kunnat begripa om man tänkt efter lite mer. ”Akta så du inte tappar värjan” eller ”Se upp, du har en mammut bakom dig” är ju inte direkt  gångbara uttryck på 2000-talet.

Den här reflektionen handlar mer om allmänna uttryck som på grund av att tiden ändras förlorar sin betydelse. Särskilt tänkte jag på utropet: ”Nu börjar det!” som hördes i många hem från mitten av 1950-talet och fram till 1990-talet.

”Nu börjar det” annonserade nästan undantagslöst att ett tv-program just skulle starta och att alla förväntades komma och sätta sig i soffan och titta. Det kunda röra sig om Hylands hörna, Eurovisionsschlagerfestivalen, Kalle Anka på julafton eller något annat annat evenemang som fick hela Sverige att stanna upp.  Jag tror till och med att uttrycket fanns med i en signatur till något barnprogram på 1970-talet.

2009 ropar ingen ”Nu börjar det!” . Nu börjar allting hela tiden och i hundratals kanaler. Dessutom börjar det om och om igen på SvT-play eller på You Tube. Och skulle något faktiskt börja i realtid, så är det inte den enda stackars tv-mottagaren i vardagsrummet som är samlingspunkten för familjen. Vi ser på tv i varsitt rum och alla har varsin fjärrkontroll.

Jag är inte nostalgisk. Jag bara gjorde en språklig upptäckt. Vet du något motsvarande uttryck som bara försvunnit och blivit helt obegripligt med året, så skicka mig gärna en rad.

Annonser
Explore posts in the same categories: Kommunikation, Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: