P1-groda med Pakistanmamma

Kraftfullt vapen i ovarsamma händer (foto: www.radiofreda.se)

Kraftfullt vapen i ovarsamma händer (foto: http://www.radiofreda.se)

Näru, Camilla Kvartoft i P1 Morgon – nu får du läsa på journalisternas etiska riktlinjer lite bättre! Din intervju med Helena Benaouda imorse bröt kraftfullt mot regeln ”Visa särskild hänsyn mot ovana intervjuoffer”!

Helena är mamma till 19-åriga Safia som suttit fängslad i Pakistan med sitt barn, men som nu friats från alla misstankar och fått återvända till Sverige. I avvaktan på att någon av Pakistansvenskarna vill uttala sig om sin resa intervjuades Helena, med rubriken ”Mamman besviken på dotterns resa”.

Och det framgår ju att hon är besviken och att de talat om saken etc. Men framför allt kommer intervjun att handla om varför svenskarna befunnit sig i Pakistan, ett ämne som Helena inte vill prata om. Hon hänvisar till dottern, ”när hon hittar en journalist hon kan lita på”. Det låter som om Helena Benaouda är mer besviken på svenska medier än på dottern.

Men Camilla Kvartoft ger sig inte. Vid varje nekande svar från Helena Benaouda återkommer hon med en kringgående fråga, så att modern till slut i alla fall luras ut att spekulera kring varför svenskarna var på plats och vad som hänt under fängelsevistelsen. En intervjuteknik helt på sin plats om detta handlat om en högt uppsatt tjänsteman som skulle granskas eller någon annan makthavare som kan antas vara rutinerad och medietränad.

Men Helena Benaouda är inte medietränad. Trots sin uppenbara beslutsamhet att inte kommentera dotterns förehavanden i Pakistan förmås hon gång på gång att svara på frågor om just detta. Hon må vara ordförande i Sveriges muslimska råd, men i denna intervju var hon framför allt mamma och hennes svar blir därefter.

Helena Benaouda måste ha ångrat sig bittert att hon gick med på att medverka i intervjun. Visa särskild hänsyn mot ovana intervjuoffer, även om de är muslimer.

Explore posts in the same categories: Kommunikation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: