Om krismedvetande i vaccinationstider

Jag borde skriva om Johan Liljekvist och åklagarens mörkande av en dålig förundersökning. Jag kan inte. Om man är mamma till en 26 -åring kan man inte skriva om sånt. Man kan inte ens föreställa sig det förloppet. Det blir bara känslosamt, överengagerat och obalanserat.

Jag skriver om pandemivaccinationen i stället. I Norrbotten har en schism blossat upp mellan landstinget som tycker att alla ska ställa sig bakom den vaccinationsstrategi som Socialstyrelsen förordar och  några läkare som undertecknat en debattartikel i SvD där de ifrågasätter nyttan med massvaccinering. Vem får bestämma vad budskapet är?

Det är en välkänd hörnsten i strategisk kommunikation att man är överens om budskapet. Ju tydligare budskap genom hela organisationen, desto större effekt. Det struntar  distriktsläkarna Björn Olssonoch Meta Wiborg i.

Yttrandefriheten i Sverige är i princip absolut. En informationspolicy som stadgar hur alla inom organisationen ska yttra sig strider mot svensk lag och är knappast ens önskvärd. Vår tilltro till samhället och våra myndigheter ökar om vi kan lita på att företrädarna  talar från hjärtat och inte är tvingade att följa en uttalad linje.

Samtidigt vet vi att det inte ens med vilda hästar går att få läkare att gå i ett led. Läkare är ofta individualister. De står lite över alla andra yrkesgrupper och har alltid rätt att kortsluta alla sammanhang. Hur skulle det annars se ut, då kanske dom slutar och så får vi köpa in dyra stafettläkare i stället? Det får vi stå ut med.

Det som bekymrar mig mest i denhär debatten är inte att några läkare har en egen, från socialstyrelsen och Norrbottens läns landsting avvikande åsikt utan att denna skiljaktighet göder konspirationsteorierna som T-sprit på en sur majbrasa. Genast säger var och varannan norrbottning att han/hon aldrig har tänkt vaccinera sig, att det kunde man bara vänta sig att det finns en konspiration mellan läkemedelsbolagen och de nationella myndigheterna, att vi är lurade att låta våra barn utsätta sig för otestade läkemedel osv. osv.

Krismedvetande, ditt namn är förnekande. Svininfluensan har kommit av sig. Det är lätt att vara kaxig och avvisa den rättighet vi får kostnadsfritt när miljoner människor inte ens har tillgång till vaccin. I Skellefteå har 160 barn smittats förra veckan. Det skulle förvåna mig mycket om inte den siffran inte påverkat viljan att vaccinera sig i alla fall i grannkommunen Piteå.

Annonser
Explore posts in the same categories: Kommunikation, Kriser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: