Kan man ha snöbollskrig iförd niqab?

Källa: muhajabat.wordpress.com

Källa: muhajabat.wordpress.com

Hela morgonen i P 1 ägnades åt nyheten att Alia Khalifa inte får bära heltäckande slöja, så kallad niqab, på sin utbildning till barnskötare i Stockholm. Det framförda argumentet är att utbildningen innehåller så mycket av diskussioner och rollspel. Då blir hela minspelet viktigt och det räcker inte för läraren att se bara ögonen genom en glugg . 

Detta är naturligtvis kvalificerat skitsnack. Skulle de neka en synskadad lärare att undervisa på barnskötarutbildningen eller – som Alia Khalifa själv argumenterar – hur är det möjligt att läsa utbildningen på distans?

Det sanna skälet kan vi bara spekulera om. Gissningarna går osökt i linje med att klasskamraterna blivit irriterade på den där knäppa muslimska kvinnan som låter sig förtryckas genom att täcka nästan hela sin kropp för andra män än sin man. Alia hade enligt uppgift föreslagit att hon skulle få sitta längst fram i klassen för att lösa problemet, men det hade av någon anledning inte varit möjligt att infria denna önskan.

Mer problematiskt blir det väl när hon kommer ut på ett dagis och ska jobba, kan man tänka. Blir barnen rädda? Nej, knappast, dom vet nog om det döljer sig en god eller en ond människa bakom det svarta skynket. Alia säger själv att hon tar av sig niqaben inomhus med barnen, men att hon tar på sig den om en pappa kommer och hämtar.

Däremot kommer förstås principen om religionsfrihet i strid med önskemålet att rekrytera fler män till barnomsorgen. Alia kommer knappas att kunna arbeta med män. Man har också svårt att för sitt inre öga se denna från topp till tå i svart inhöljda kvinna åka rutschkana med barnen eller kasta sig in i ett vilt snöbollskrig. Om hon inte klarar av att göra alla på ett dagis förekommande arbetsuppgifter så blir det problem. De övriga i personalen kommer att bli sura och klaga och det kommer att vara svårt för henne att hitta en arbetsplats där hon passar in.

Men ytterst handlar det väl om ledarskap och värderingar. Vill vi ha muslimska kvinnor ute i arbetslivet och vill vi att invandrarkvinnor ska studera, så får vi väl leva med att dom faktiskt inte har linnen som slutar mitt på magen, piercade navlar eller balconettebehåar. En förvaltningsledning som tycker att mångfald är viktigt kan deklarera sin ståndpunkt och se till att lösa dom praktiska frågorna på bästa sätt.

Är vi rasister? Njäee, kanske inte så att vi går med rakade skallar och Dr Martenskängor och skanderar paroller mot invandrare, men visst är det lite besvärligt när dom inte beter sig som oss? Att dom är liksom utländska på något sätt?

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: