Att betala för någon annans dotter

Utanförskap var ett s.k. buzz-word i det förra valet, vilket gav oss en borgerlig regering. Jag tar mitt ansvar: jag var delaktig i detta valresultat. Man får ta det onda med det goda, vad det nu kan betyda. Jag har i alla fall fått lägre skatt.

Nu har det dykt upp något definitivt ont, som jag inte vet hur jag ska ta. En statlig utredning har föreslagit att aktivitetsersättningen, en specialinriktad arbetsmarknadsåtgärd, ska tas bort. Ersättningen har möjliggjort för unga funktionshindrade att prova på olika sysselsättningar för att förbättra sin situation på arbetsmarknaden. I framtiden ska de antingen konkurrera med friska, arbetslösa ungdomar eller få förtidspension och sitta i en etta och spela dataspel medan dammråttorna frodas i hörnen. 

Jag tycker av personliga skäl att det är ett mycket dåligt förslag. Att Arbetsförmedlingen får ett större ansvar för att slussa ut unga funktionshindrade på arbetsmarknaden gör mig inte ett dugg lugnare. Jag vet bara inte vad jag ska göra. Jag har försökt bilda en grupp på Facebook: Vi som vill bevara aktivitetsersättningen (jag lyckas inte länka till denna grupp – ni får söka den på Facebook!)

Den gruppen har i dagsläget 27 medlemmar. Jag vet inte hur många som är med i ”Vi som är rädda för flickan i Apolivareklamen” eller ”Vi som älskar Piteå”, men det är garanterat typ 100 ggr så många. Det är bara s.k. svaga grupper och anhöriga till dessa som är intresserade av något så tråkigt som aktivitetsersättning.  Kan någon se till att denna utredning inte omsätts i praktiken eller i alla fall lugna mig med att Arbetsförmedlingen kommer att få gott om tid och resurser för att klara denna utmaning?

USA heter ett land på andra sidan jorden och där har dom en ny president. Ibland känner vi oss väldigt lika dem som bor där. Men när jag läser dagens DN om det motstånd som Obamas förslag till ny sjukförsäkring skapat, så kunde de lika gärna bo i Kina. En kvinna talar på ett informationsmöte om kostnaderna för hennes unga dotter som har svår reumatism, varpå en ung man i välstruken blå skjorta svarar: Varför ska jag betala för din dotter?

Eller har jag fel? Varför skulle någon betala för min dotter?

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: