Obekymrad beredskapskoordinator behöver gå på kurs

I förra veckans Dagens Medicin finns en kul artikel om att Smittskyddsinstitutet, alltså den nationella myndighet som ansvarar för det svenska smittskyddet,  inte har någon plan för en pandemi. Detta trots att Socialstyrelsen redan 2003 uppmanade alla arbetsgivare att utarbeta en sådan plan.

(Tyvärr finns artikeln bara i papperstidningen, så det går inte att länka. Prenumera på den, den är bra! Eller tjuvläs den på din vårdcentral. )

I alla fall tycker jag att Smittskyddsinsitutets beredskapskoordinator Ewa Ljungdahl har en poäng när hon lite irriterat replikerar till journalisten: 

–  Det viktigaste är väl att det fungerar vid en pandemi, inte att det finns ett papper.

Även om många skulle höja på ögonbrynen över Ewa Ljungdahls obekymrade – ja nästan arroganta –  attityd till av nationell myndighet påbjuden plan, så håller jag med om att alldeles för många myndigheter har alldeles för många planer som i alla fall inte fungerar när krisen kommer. Lagom blandning av stabilitet (planer) och flexibilitet (förmåga att röra sig fritt kring planen) är antagligen bäst. I likhet med så många andra citerar jag här Eisenhower: ”The plan is nothing – planning is everything”.

Så om Ewa Ljungdahl ska skickas på någon kurs på samhällets bekostnad, så är det nog inte en kurs om hur man skriver pandemiplaner, även om man kan tycka att hon borde vara lite generad å myndighetens vägnar. En kurs i hur man bemöter media skulle kanske däremot vara en bra investering. Då skulle hon kunna lära sig att den som (antagligen med all rätt) blir irriterad på en journalist och visar detta tyvärr genom den obönhörliga medielogiken blir den som framstår som Svarte Petter. Läs bara dessa småkuliga citat:

– Tydligen tycker socialstyrelsen att det kan vara en bra idé att ha en sån plan.
-Ja. men de sade inget om när den skulle vara klar, eller hur?

eller:

… – Tror du inte att vi klarar av att sköta vårt arbete eller vad är problemet?

Lycka till, Ewa! Du verkar vara av den tuffa sorten. Det finns nog inget virus som rår på dig.

Annonser
Explore posts in the same categories: Kommunikation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: