Att informera när man inget vet

Igår för två år sedan avled Alexander Litvinenko i sviterna av en poloniumförgiftning i London, ett mord som orsakade ett efterskalv av kalla kriget, som fortfarande inte har stillnat helt.  Strax efteråt hittades spår av polonium på tre British Airways-plan, som bland annat flugit på Stockholm.

Dåvarande informationschefen på Strålskyddsinstitutet berättade i efterhand om dramatiken kring denna händelse och om det svåra i att informera när man ingenting vet. Britterna lade locket på och enligt SSI var det medierna som styrde utvecklingen.

– Det var ett strategiskt beslut att säga att vi inget visste. Det var först efter flera veckor vi visste att det var en icke-händelse.

En komplicerande faktor var att det förutom att så småningom vara en icke-händelse också var en händelse som ingen hade riktigt ansvar för.  Vem ägde frågan och hade informationsansvaret?  Storbritanniens regering? Sveriges? Flygbolaget? Luftfartsverket? Länsstyrelserna i de län där planen landade?

Här kommer en liten övningsuppgift för dig som tycker dig vara bra på kriskommunikation:

Vad skulle du ha gjort om du hade varit informationschef på SSI och blivit väckt mitt i natten av en journalist som frågar hur du vill kommentera att man funnit ett radioaktivt ämne på flygplan som svenska passagerare färdats i?

(Tänkbart svar: SSI kände att de inte kunde bolla runt frågan i syfte att hitta den ”rätta ägaren”. Med hjälp av You Call i Piteå satte de upp ett telefoncenter, dit 1000-tals människor ringde under de följande veckorna. En lyckad insats, enligt informationschefen, som menar att SSI aldrig hade klarat anstormningen själva. Men problemet om vad man skulle svara kvarstod. Telefoncentrat kunde bara ge faktasvar om polonium, hur farligt det är, vad man ska göra om man tror man kommit i kontakt med det etc. Och det räckte ganska långt…)

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: