Förvånansvärt tyst från Ryssland

Under skogspromenaden i förmiddags nåddes jag av nyheten att de 20  besättningsmännen på en rysk ubåt dog av freonförgiftning från brandsläckningssystemet. Va? Hade jag inte läst DN på morgonen och hade jag inte sett tv-nyheterna igår kväll? Hur kunde jag ha missat att 20 människor dött i den största ubåtsolyckan sedan Kursk sjönk för åtta år sedan ?

Då satt vi som klistrade vid tv:n för att följa det tragiska dramat, Putin fick stark kritik för att han inte (förrän mycket sent) avbröt sin semester och kom till hamnen där de otröstliga anhöriga väntade. Ryssarna skar tänder över att det nya Ryssland i tider av kris gick tillbaka till den gamla sovjetiska strategin att lägga locket på och göra sitt samhälle ogenomskinlig för dess egna invånare.

Nu: en nyhet i förbifarten på Ekot en söndagförmiddag, inte ens en toppnyhet. Först ut i sändningen var finanskrisnyheten att den lettiska regeringen förstatligat Parexbanken. 20 människoliv – vad är det mot att 4000 svenska sparare inte kommer att förlora sina insatta pengar?  Var är Medvedev – står han och tar emot i hamnen i Bolstoj Kamen utanför Vladivostok, dit de döda förts till bårhus?

Eller är problemet inte den svenska nyhetsvärderingen, utan att nyhetsrapporteringen från Ryssland helt enkelt inte ligger på den nivå som vi förväntade oss för åtta år sedan? Har greppet åter hårdnat om yttrandefriheten och öppenheten? Och har ryssarna slutat slita sitt hår och kräva att få veta vad som händer?

Helgens i-landskris var att vår 16 år gamla kyl dog igår morse. Vi stod och bankade på dörren till Elon fem i tio och var hemma med en ny kyl halv tolv. Under transporten in i huset ramlade jag på släpet och fick kylen över mig, envetet hävdande till maken: ”Det gick bra, det gick bra, det gick bra..”

Var kommer alla programmerade uttryck ifrån?

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: