Dubbel bokföring inte så dumt…

I torsdags kväll var jag på en outhärdligt trist kurs i bokföring. Tristare än nödvändigt för att 1. jag ersatte min man som egentligen skulle lära sig grunderna i redovisning men som var bortrest och 2. det verkar finnas en tyst överenskommelse mellan alla ekonomer och människor som ska utbilda i företagsekonomi, att upplägget absolut inte får vara lockande! Om ämnet är trist så ska inte människor luras att tro att grundläggande koll på ekonomin kan vara intressant och viktigt. Nä, dela ut en fullproppad 8 kilospärm som handlar om bokföring och där samma begrepp förklaras på tre olika ställen och i olika dokument.  Sitt sedan bakom katedern och läs högt ur powerpointbilder som har nästan, men inte riktigt,  samma innehåll som utbildningsmaterialet så att eleverna hela tiden sitter och bläddrar och viskar och avbryter för att fråga vilken flik vi är på just nu.

Så tankarna vandrade iväg. Och landade i begreppet dubbel italiensk bokföring, som är grunden för vårt svenska redovisningssystem och betyder (tror jag ) att varje affärshändelse ska bokföras på två ställen så att inga transaktioner ”försvinner”. Borgar för genomskinlighet och ärlighet  – bra!

Är det då inte underligt att begreppet dubbel bokföring i vardagssvenskan nästan utan undantag används för att beskriva bedrägliga tillvägagångssätt, en slags dubbel agenda med uppsåt att dra omvärlden vid näsan?

F.ö. vill jag ge en eloge till de kvinnliga förundersökningsledarna i Carolin-fallet, som denna vecka visat sig vara ypperliga kriskommunikatörer. Raka svar, ja eller nej, tydliga motiveringar till varför de ibland inte kan svara och en känsla av att de verkligen försöker ge en trovärdig bild av det tragiska händelseförloppet. Riktiga människor som sköter sitt uppdrag med respekt. Heders brudar!

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: